Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť. Telefóny, ktoré ležia nevyužité v domácnostiach, môžete kedykoľvek zaniesť do predajní Orangeu, ktorý sa vďaka kampani Darujme starým mobilom nový život už po 19. krát snaží upriamiť pozornosť na šetrnú likvidáciu starých mobilných telefónov a zodpovedný postoj k životnému prostrediu.

Staré a nepoužívané mobilné zariadenia častokrát končia v komunálnom odpade či na smetiskách, čo pre našu planétu vôbec nie je prospešné. V Orangei sa len za posledný rok vyzbierala asi 1 tona batérií z mobilných telefónov a 75 333 mobilov, čo predstavuje 22,16 % z celkového počtu mobilných telefónov uvedených na slovenský trh. Takto sa podarilo zabrániť tomu, aby zhruba 9 ton elektro-odpadu skončilo v smetnom koši.

Do 18. kampane Staré mobily sa vracajú sa počas štyroch mesiacov zapojilo 4 030 zákazníkov z celého Slovenska. Dokopy na predajné miesta Orangeu priniesli 11 857 zariadení vhodných na ekologickú likvidáciu. K tomuto číslu sa pridali aj telefóny vyzbierané od zamestnancov Orangeu, ktorí v internej zbierke priniesli 585 kusov. Celkovo tak Orange zozbieral a odovzdal už 304 944 starých alebo nepotrebných mobilných telefónov.

V súčasnosti v predajniach Orangeu prebieha až do konca mája kampaň pod názvom Darujme starým mobilom nový život. Odovzdaním nepotrebného mobilu opäť pomôžete aj niekomu inému, ako len životnému prostrediu. Orange totiž aj v tejto kampani venuje 50 centov z každého odovzdaného kusu organizácii, ktorá ich zmysluplne použije na dobrú vec. Tentokrát je to občianske združenie VAGUS, ktoré už od roku 2011 pomáha ľudom bez domova. Zákazníci, ktorí svoj starý mobilný telefón odovzdajú do 31. mája 2019 navyše každý mesiac hrajú o 5 telefónov Huawei P20 black. Viac informácií o aktuálnej zbierke mobilných telefónov nájdete na tomto linku.

Spájame sa pre myšlienku čistejšej planéty

Ľudia ročne vyprodukujú miliardy ton odpadu a veľkou časťou je práve odpad elektronického pôvodu. Staré a nepoužívané mobilné telefóny si vyžadujú profesionálnu a odbornú likvidáciu, ktorá je šetrná pre prírodu. Orange prostredníctvom zbierky starých mobilných telefónov poukazuje na tento fakt aj v rámci spoločenských podujatí, festival či koncertov, jednoducho tam, kde môže myšlienku priblížiť rôznym vekovým skupinám a spojiť sa tak s nimi v iniciatíve pre lepší svet.

V minulom roku bol jednou z takýto akcií aj festival obnoviteľnosti Pomalo, ktorého pilotný ročník sa uskutočnil v októbri v Bratislave. Po úspešnom štarte pokračuje festival v prezentácii slow fashion, zero waste, etickej módy, udržateľného dizajnu, fair trade, eko, bio a vegan kultúry aj v tomto roku. Ak vám doma v skrini leží telefón, ktorý už nepoužívate, opäť ho môžete odovzdať aj priamo v priestoroch bratislavskej Starej tržnici už v nedeľu 12. mája.

Prehľad organizácií doteraz podporených v súťaži v zbere starých mobilov

Nezisková organizácia

Počet mobilov

Hodina deťom