Hudobníci vyzývajú svojich fanúšikov: Mobil dole #hlavahore

Koncert milovaného speváka či kapely - to je zážitok na celý život! Už dávno je preč doba, keď sme sa na nich mohli pozerať len ako na plagát na stene. Možnosť vycestovať za nimi po celom svete či organizátori festivalov nám naše idoly priniesli priamo pred nás, na pódiá, pri veľkom šťastí na vzdialenosť podania si rúk. Taký zážitok! Žiaľ, častokrát si do tejto vzdialenosti strčíme displej nášho telefónu a zabijeme tak jedinečnosť živého okamihu.

Už akoby automaticky na koncertoch vytiahneme z vrecka telefón a sledujeme ich cez obrazovku smartfónu, čím oberáme o celkovú atmosféru a reálny umelecký zážitok seba a možno aj ľudí stojacich za nami. Je v poriadku používať mobilné technológie na to, aby nám uľahčili či zefektívnili život. V dnešnej dobe ich však ľudia častokrát držia v ruke niekoľko hodín denne a stáva sa z nich nový zlozvyk.

Orange si uvedomuje v kontexte svojho pôsobenia na trhu opodstatnenosť prítomnosti telefónov v našich životoch, zároveň však chce ľudí motivovať, aby ich využívali zmysluplne a neokrádali sa zbytočne o jedinečné momenty či čas strávený s rodinou a priateľmi. Festivalovou kampaňou Mobil dole #hlavahore vyzýva ľudí, aby si počas koncertov na letných festivaloch Pohoda, Grape a The Legit Blast užili vystúpenie na vlastné oči a nesledovali celý koncert cez malú obrazovku smarfónu. Ruku na srdce, videá, ktoré si nakrútime, si aj tak už nikdy nepozrieme. Navyše – Orange svojim zákazníkom, ktorí si na festivaloch počas koncertov odložia mobily do špeciálnej úschovne v Orange zóne, ponúka špeciálny bezplatný benefit 5 GB dát.

Kampaň vznikla v spolupráci so známymi slovenskými interpretmi. Ako prvý ju priamo na svojom koncerte podporil frontman skupiny Billy Barman Juraj Podmanický, ktorý vyzval fanúšikov, aby si odložili telefóny a užili si koncert naplno. Zakričal: „Ruky hore a mobily dole. Bude to tak krajšie, verte mi!“

Výzvu zavesil aj na Instagram kapely, kde otvorene napísal:  „Celý rok beháme hore dole po Slovensku a užívame si jedinečnú atmosféru spojenú s každým koncertom. Čo nás už baví trochu menej je, keď namiesto vašich vysmiatych tvári vidíme vaše telefóny, čím sa oberáte o zážitok vy, a aj tí za vami toho vidia podstatne menej. Vykašlime sa aspoň na chvíľku na sociálne siete a užime si to spolu naživo a naplno. Takže mobil dole #hlavahore.“ Fanúšikovia na príspevok reagovali veľmi pozitívne a myšlienku svojimi komentármi podporili.

Odložiť telefóny a vychutnať si jedinečné momenty nabáda ľudí aj reggae hudobná skupina Medial Banana či rapperi Tono S. a Vec.  „Niekedy vidím ľudí, ktorí si nakrúcajú celú šou, sú iba statickí a po koncerte si prídu podpísať autogram a vôbec nevedia, aká pesnička sa hrala. Oni si to potom pozrú doma. Preto ma to mrzí, lebo to vyzerá tak, akoby si neužili atmosféru. Chceme, aby si diváci užili koncert naživo s očami na nás, rukami k plafónu a nastraženými ušami,“ povzbudzuje fanúšikov kapela Medial Banana.

„Je fajn odfotiť si jednu dve fotky ako spomienku, že sme na koncerte boli, ale pre speváka je to rušivý element ako pre učiteľa v škole, keď robí prednášku. Ja sa pripájam k umelcom, ktorí vyzývajú ľudí, aby odložili telefóny. Je to určite hodnotnejší zážitok aj pre interpreta a aj pre diváka ako keď sa sleduje cez displej telefónu,“ myslí si slovenský rapper a člen hudobného projektu Ultrazvuk Tono S.

„Ja som už párkrát svojich fanúšikov poprosil, aby sa vykašľali na vnímanie koncertu skrz displej svojho telefónu alebo foťáku. Prichádzajú tým o vzácne momenty a silný zážitok. Vidieť koncert iba sprostredkovane cez maličkú plochu a nevyužívať zorné pole ľudského oka je škoda,“ vyhlasuje slovenský rapper, DJ, hudobný producent a moderátor Branislav Kováč alias Vec.

Čo na to fanúšikovia koncertov? Väčšina z nich hudobníkom i myšlienke dáva zelenú, čomu nasvedčujú aj komentáre pod príspevkami hudobníkov či Orangeu na sociálnych sieťach.

„Každý koncert, na ktorý idem. Chcem si užiť hudbu, nie byť amatérskym kameramanom.“

„Množstvo koncertov som prežil bez mobilu. Idem tam kvôli hudbe, nie kvôli fotkám.“

„Desiatky a desiatky koncertov a festivalov, ale len málokedy som vytiahla mobil...“

„Zásadne netočím na koncertoch, lebo si ich chcem užiť.“

„Neznášam mobily na koncertoch.“

Názor, že človek by si mal viac užívať vzácne momenty bez mobilu v ruke, zastáva aj psychológ Robert Krause, ktorý sa venuje problematike závislosti na mobiloch a sociálnych sieťach: „Emočné ukladanie spomienok je omnoho silnejšie než sledovanie podujatia a sprostredkovanie zážitku cez smartfón. To, čo zažijeme a plne si to uvedomíme, je len ťažko zabudnuteľné. Myslím si, že ľudia často žijú v predstave, že mozog si nedokáže zapamätať situáciu bez toho, aby si ju nezdokumentovali, čo je samozrejme veľmi mylná predstava.“